Sporák nesmel chýbať v žiadnej kuchyni už za doby našich babičiek a prababičiek. Odvtedy však technológia a efektívnosť sporákov výrazne pokročila. Dnes máme na výber rôzne profi sporáky.
Základné rozdelenie profesionálnych sporákov podľa druhu ohrevu je klasický elektrický, elektrický s tálovou platňou, sklokeramický, indukčný alebo indukčný WOK. Takisto plynové sporáky môžu byť s klasickými horákmi, špeciálnymi horákmi (WOK, paella), tálové sporáky, a sporáky s kombináciou klasických horákov a tálu. Najrýchlejšie a najefektívnejšie profi sporáky sú tie s indukciou.
Medzi ostatné možnosti výberu profi sporákov patrí prevedenie hornej dosky a typ roštov.
Horná doska môže byť lisovaná z jedného kusu, čo môže vyzerať pekne, ale sporák sa musí čistit na mieste. Prípadne môže byť vybavený vyberateľnými vaničkami z nerezu pod horákmi, ktoré je možno ľahko umyť v umývačke riadu. U roštov existujú varianty nerezových roštov, ktoré vie obsluha opäť ľahko umyť v dreze alebo v umývačke alebo liatinových roštov, ktoré budia dojem vyššej robustnosti a nie je na nich tak vidieť zapečená mastnota.
Viete ako si ho správne vybrať? Viac info sa dočítate v našom blog článku tu 👀.