Moderné profi fritézy sa môžu pochváliť lepšou energetickou efektivitou čiastočne aj v dôsledku lepších systémov prenosu tepla. Profesionálne indukčné fritézy sú účinné, ale trocha drahšie. Najbežnejšie modely fritéz sú plynové alebo elektrické.
Elektrické profi fritézy sú v gastro prevádzkach používané častejšie. Sú totiž ľahko prenosné, strácajú trochu menej tepla, než plynové fritézy, pretože ich vyhrievacie telesá sú ponorené v oleji a majú schopnosť rýchlejšieho opätovného navýšenia teploty medzi fázami vyprážania.
Plynové fritézy sa ohrievajú o niečo rýchlejšie a ich ohrev dosahuje vyššiu teplotu ako elektrické fritézy. Plynové fritézy môžu byť napojené na propán bután alebo zemný plyn, pričom obidva energetické zdroje sú všeobecne lacnejšie ako elektrina. Profi fritézy a ich fritovacie koše sú k dispozícii v rôznych veľkostiach.