Začalo sa nám vyjasňovať, jar sa blíži a hneď za ňou teplé leto. To znamená, že veľa stánkov so zmrzlinou sa pripravuje na svoju sezónu, chystajú nové príchute a produkty. Okrem toho si môžeme všimnúť, že u mnoho kaviarní sa začala zmrzlina vyskytovať v ponuke, čiže si viete k nej aj posedieť a vychutnať čerstvú kávu, či si dať studený zákusok. Pokiaľ vás zaujíma, čo všetko potrebujete pre to, aby ste vedeli vyrobiť chutnú zmrzlinu, tak možno budete prekvapení. Nestačí len dobrý recept, ale aj kuchynské príslušenstvo, ktoré sa postará o väčšinu manuálnej práce ako napríklad výrobníky zmrzliny.
Proces výroby zmrzliny je jednoduchý – pokiaľ samozrejme používate jeden z výrobníkov alebo strojov, ktoré sa postarajú o väčšinu práce.
V prípade, že si chcete takú zmrzlinu vyrobiť, budete potrebovať nasledovné ingrediencie:
¾ šálky kryštálového cukru,
1 šálku smotany na šľahanie,
2 ¼ šálok mlieka,
2 malé lyžičky vanilkového extraktu alebo inej príchute, ktorú chcete skúsiť.
Krok č.1 - Miešajte cukor, smotanu a mlieko v hrnci na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí. Zohrievajte, kým zmes nie je horúca a kým sa okolo okraja neobjaví malý prstenec peny.
Krok č.2 - Preneste smotanovú zmes do nádoby, ako je napríklad veľká odmerka. Vmiešajte vanilkový extrakt a dôkladne premiešajte. Zmes nechajte odstáť v chlade aspoň 2 hodiny, avšak odporúčame zmes nechať odstáť aspoň celú noc.
Krok č.3 - Nalejte studenú zmrzlinovú zmes do výrobníku zmrzliny (zmrzlinovača) a zapnite stroj približne na 20 až 25 minút podľa pokynov výrobcu a typu stroja. Stroj dôkladne zmes premieša a vyšľahá.
Krok č.4 – Keď je zmrzlina jemne zmrazená, môžete ju ihneď podávať.
Jednoduché, že?
Takisto, ako si môžete všimnúť rôzne vitríny na zákusky, existujú aj vitríny na zmrzlinu. Zmrzlinu je nutné neustále držať v chlade, aby zostala chutná a nepokazila sa.
Pokiaľ stále rozmýšľate nad tým, že by ste vyrábali svoju zmrzlinu, poprípade ju aj predávali, určite odporúčame experimentovať v pohodlí domova. Všetko je len o skúšaní a keď vám ju doma schvália, smelo ju môžete skúsiť predávať. Kto by predsa odmietol poctivú domácu zmrzlinu, však?
Bez ohľadu na to, aký typ zmrzlinovača používate alebo aký recept sa chystáte vyskúšať, prinášame pár jednoduchých tipov ako môžete vylepšiť proces tvorby zmrzliny.
Držíme vám palce s vašou prvou zmrzlinou.