Tofu je populárna potravina pochádzajúca z Ázie, ktorá sa v posledných rokoch stala obľúbenou aj u nás, najprv predovšetkým medzi vegetariánmi a vegánmi, ale už si pomaly nachádza cestu i k srdciam mäsožravcov. Vyrába sa zo sójových bôbov a predstavuje skvelú alternatívu mäsa bohatú na vlákninu. Tofu je známe pre svoju výživovú hodnotu a mnoho zdravotných výhod. Má vysoký obsah bielkovín a obsahuje esenciálne aminokyseliny, ktoré sú potrebné pre správnu funkciu organizmu. Taktiež obsahuje železo, vápnik a ďalšie dôležité vitamíny a minerály.
Tofu dokáže absorbovať chuť rôznych ingrediencií, čo z neho robí skvelý prídavok do rôznych jedál. Je vhodné do šalátov, polievok, grilovaných pokrmov, k ryži či cestovinám. Je známym faktom, že príliš častá konzumácia mäsa nemusí byť pre náš organizmus ideálna a práve tofu môže slúžiť ako skvelá zdravá náhrada či spestrenie vášho jedálnička.
Mnoho ľudí robí pri príprave tofu základnú chybu, a síce - nedostatočne ho ochutí. Naturálne tofu nemá výraznú chuť, a to často odradí ľudí čo s ním nemali viac skúseností, avšak, ak je pripravené správne, môže si na ňom pochutiť aj najväčší gurmán. Poďme sa pozrieť na tri jednoduché recepty s tofu, ktoré si môžete pripraviť doma, prípadne zahrnúť do menu vašej gastro prevádzky a poskytnúť tak vašim zákazníkom ďalšiu zdravú, chutnú a zaujímavú alternatívu.
Jedným z najjednoduchších a najrýchlejších fresh letných receptov je tofu šalát. Ingrediencie závisia od vašich osobných preferencií, ale kreativite sa medze nekladú. Najjednoduchšou možnosťou je varianta s ľadovým šalátom, cherry rajčinkami, uhorkou, prípadne paprikou a čiernymi olivami. A samozrejme s dobre ochuteným tofu. Pokiaľ ste si kúpili biele tofu, budete potrebovať olej, soľ, čierne korenie, sójovú omáčku, kari alebo kurkumu a štipku majoránky. Najrýchlejšia je príprava na panvici, pričom tofu nakrájané na kocky môžete opražiť podľa chuti až do chrumkava. Následne zmiešajte všetky ingrediencie a pridajte troškou olivového oleja a citrónovej šťavy na ochutenie.
Najprv prepláchnite a uvarte ryžu na malom plameni domäkka. Potom vo woku alebo väčšom hrnci na oleji orestujte nakrájanú cibuľku, pridajte prelisované strúčiky cesnaku, nakrájané tofu, nastrúhanú mrkvu, kari a zázvor a miešajte asi 4 minúty. Podľa potreby prilejte trošku vody. Následne pridajte uvarenú ryžu, ochuťte citrónovou šťavou a sójovou omáčkou a servírujte s brusnicami, nasekanými bylinkami a kešu orechmi.
Ako poslednú z možností si predstavíme tofu s rezancami. Najprv uvarte ryžové rezance, potom nakrájajte tofu na kocky, okoreňte a opečte na panvici na oleji. Následne nakrájajte očistenú mrkvu škrabkou na zeleninu, alebo špeciálnou „julienne“ škrabkou a pór nakrájajte na tenké kolieska. Potom všetko dobre premiešajte a prípadne môžete dochutiť limetkovou šťavou, nakrájanou čili papričkou, sójovou omáčkou, vňaťou z koriandra a sezamom. Mrkvu môžete aj podusiť, prípadne pridať iné druhy zeleniny podľa chuti. Dobrú chuť !