Tenké a vláčne cesto s chrumkavými okrajmi, paradajkovou omáčkou a doplnkami podľa vášho gusta. Pizza je fenoménom, ktorý vyskúšal každý aspoň raz v živote. Ako ju dokonale pripraviť a naservírovať tak, aby chutila ako v talianskej reštaurácii?
Základom dobrej pizzérie je okrem šikovného kuchára aj kvalitná pec a mnoho ďalších, neviditeľných detailov, ktoré pridajú vašej reštaurácii na atmosfére a profesionalite. Na aké ďalšie vylepšenia by ste nemali zabudnúť?
Prípravu pizze možno prirovnať k umeniu. Ovládať ho musí majster kuchár, ktorý dokáže urobiť z prípravy pizze šou. V ideálnom prípade by ste ju mohli odprezentovať priamo zákazníkom, aby sa počas čakania na jedlo zabavili. Ďalšou dôležitou zložkou je správne vymiesené a vykysnuté cesto. Ak neviete, ako na to, investujte do školenia vášho kuchára, aby sa naučil aspoň tieto základy prípravy.
Predtým, ako vyformovanú pizzu vložíte do pece, musíte ju vytvarovať vlastnými rukami. Procesy pred týmto krokom však možno pekne automatizovať a ušetriť si čas aj energiu. Vopred odmerané suroviny stačí nasypať do miesiča cesta, ktorý všetku prácu urobí za vás.
Ak nemáte prostriedky na vybudovanie murovanej pece, kde by ste pizzu pripravovali priamo na ohni, máme pre vás riešenie. V závislosti od predpokladaného počtu predanej pizze za deň môžete siahnuť po jednopodlažnej alebo dvojpodlažnej peci. Odporúčame vám vyskúšať si celošamotové pece, ktoré najvernejšie kopírujú vlastnosti murovaných pecí, čo sa odrazí na finálnej chuti aj úspore energie.
Do kuchyne profesionálnej pizzerie patrí aj väčšia saladeta pre doplnky na pizzu. Vďaka nim ich budete mať vždy čerstvé a na dosah ruky. Kvalitný krájač, podnosy, naberačky či správne taniere, to všetko sú detaily, na ktoré treba myslieť pri zariaďovaní kuchyne. Pokiaľ už ste v kontakte s vaším kuchárom, spýtajte sa ho, čo všetko by v kuchyni potreboval.
Pizzeria bez atmosféry je zrejme najhorším druhom talianskej reštaurácie. Keď máte skvelý recept na cesto a kuchára, nezabudnite na detaily. Zákazník by si mal pizzu vychutnať pri kvalitnom víne s príjemnou talianskou hudbou.
Na stole nemôže chýbať korenie, soľ a kvalitný olivový olej v sprievode džbánu vody, ktorý by mal byť grátis. Nič nepokazíte ani vkusnými fotografiami z Talianska alebo malou záhradkou s bylinkami, ktoré si bude môcť zákazník odtrhnúť a vylepšiť už tak dokonalú pizzu.
Ako inšpiráciu vám prinášame recept na kráľovnú pizze, margheritu. Na jej prípravu budete potrebovať:
500 g hrubej múky soľ,
10 g čerstvého droždia,
350 ml vlažnej vody,
štipka strúhanky (na posypanie),
200 g konzervovaných paradajok (hľadajte značku San Marzano),
5 polievkových lyžíc extra panenského olivového oleja,
30 g parmezánu,
lístky bazalky,
150 g mozzarelly (vyskúšajte typ Mozzarella di Bufala).
Droždie rozpustite vo vlažnej vode. Do misky nasypte múku a soľ. Postupne do nich vmiešajte rozpustené droždie. Z hmoty vypracujte nelepivé cesto. Ak lepí, pridajte viac múky. Z cesta vytvarujte jeden bochník, ktorý mieste desať minút a potom prikryte utierkou a nechajte odležať. Potom ho rozdeľte na dve časti, ktoré mieste ďalších päť minút. Oba bochníky nechajte kysnúť ďalšiu hodinu.
Potom roztiahnite cesto na pomúčenú dosku, okraje nechajte hrubšie. Na vrch dajte roztlačené paradajky a kúsky mozzarelly. Tiež môžete pridať nastrúhaný parmezán a bazalku. Pokvapkajte olivovým olejom a vložte približne na päť minút do vyhriatej pece. Po upečení pridajte čerstvú bazalku, parmezán, olivový olej, nakrájajte a podávajte.