Čoraz väčšie množstvo ľudí kladie dôraz na výber zdravých a vyvážených jedál. Dbáme na nutričné hodnoty a kvalitu, túžime aj po gurmánskom zážitku. V reštauráciách sa však často stretávame s ponukou plnou ťažkých a mastných pokrmov či nedostatkom vhodných alternatív pre zákazníkov s intoleranciami. Navštívili ste niekedy podnik, v ktorom si vegetarián mohol objednať akurát tak vyprážaný syr? O ľuďoch s intoleranciou na lepok, ktorí dostali chuť na cestoviny ani nehovoríme. Ak nechcete, aby vaši potenciálni zákazníci radšej išli inam či varili doma, mali by ste dbať na pestrý jedálny lístok. Pomôže vám s tým zelenina! Nemusíte sa však obávať. Aby si u vás vybral naozaj každý, stačí urobiť aj malé zmeny.
Zdroj: downshiftology.com
Možnosť vymeniť obyčajné cestoviny za túto zeleninovú verziu určite s radosťou využijú nielen stravníci s intoleranciou na lepok. Zeleninové rezance sú zdravé, ľahko stráviteľné a samozrejme aj veľmi lahodné. Spomínali sme už, že sú neskutočne jednoduché na prípravu? Zeleninu stačí očistiť a narezať. Použiť môžete cuketu, mrkvu, červenú repu, maslovú tekvicu, kaleráb či bielu reďkovku. Majú vaši zákazníci chuť na chrumkavú verziu? Niektoré rezance nemusíte ani tepelne upravovať. V opačnom prípade ich stačí pár minút opražiť a základ je hotový. Pri príprave omáčky či kombinácii druhou zeleniny sa kreativite medze nekladú.
Zdroj: closetcooking.com
Niektorým vašim zákazníkom sa predstava hranolčekov plávajúcich v slnečnicovom oleji vôbec nemusí pozdávať. Ak im chcete ponúknuť chutnú alternatívu, ktorá obsahuje menej tuku a je pre žalúdok ľahšie stráviteľná, zaraďte do jedálneho lístka zeleninovú verziu pripravenú v rúre. S multifunkčným zariadením ako je konvektomat ušetríte čas aj zbytočné kalórie. Nakrájajte mrkvu či zeler, pridajte koreniny a kvapku olivového oleja a už len čakajte. Neznie to tak zložito, však? Vaša ponuka však bude vyzerať oveľa pestrejšie. Zeleninové hranolčeky môžete pokojne zakomponovať aj do jedla s inou prílohou a pokrm tak ozvláštniť a obohatiť o vitamíny.
Máte v jedálnom lístku zemiakové placky a chceli by ste ich trochu vylepšiť? Pridaním cukety ich nielen zatraktívnite pre zákazníkov, ktorých „klasika“ neláka, ale zlepšíte aj nutričnú hodnotu pokrmu. Táto malá zmena vás stojí naozaj minimum práce. Stačí do receptu k zemiakom pridať nastrúhanú cuketu. Napadajú vám ešte iné jedlá, ktoré by ste mohli trošku vylepšiť? Vyskúšajte malú obmenu a možno tak zaujmete stravníkov, ktorých už vaša aktuálna ponuka nenadchne.
Ponúknite vašim zákazníkom rôzne druhy šalátov. Či už ako samotnú prílohu k mäsu, malý doplnok k jedlu alebo ako samostatný pokrm. Pre ľudí, ktorí hľadajú niečo ľahké a rýchlo pripravené je to skvelá voľba. Zelenina obsahuje veľké množstvo vody a vlákniny a pri hlavných jedlách by mala tvoriť polovicu bežnej veľkosti taniera. Svoju ponuku môžete rozširovať napríklad len na leto, keď sa ľudia často vyhýbajú ťažkým a teplým jedlám. V prípade, že vlastníte krájač zeleniny, príprava vám nezaberie príliš veľa času.
Myslite na zákazníkov, ktorí trpia rôznymi obmedzeniami a nemôžu si v reštaurácii objednať čokoľvek. Aj takou drobnosťou ako je náhrada za obyčajné cestoviny či väčším výberom bezmäsitých jedál im vyjdete v ústrety. Keď nebudú mať čas variť doma, radi vás navštívia.