Bistro patrí medzi najobľúbenejšie typy reštauračných zariadení súčasnosti. Viete, čo všetko potrebujete na to, aby ste si otvorili úspešnú a funkčnú prevádzku tohto typu?
Bistro sa stáva čoraz obľúbenejším gastronomickým konceptom pre mnohých Slovákov. Vďaka inšpirácii západným, instantnejším štýlom stravovania, je menej náročným projektom než klasická reštaurácia, a to takmer vo všetkých smeroch. Ani jeho otvorenie však nie je úplne jednoduché.
Pred samotný otvorením je potrebné splniť niekoľko dôležitých krokov, ktoré na prvý pohľad nesúvisia so samotným jedlom alebo prípravou kuchyne. Na čo všetko treba myslieť?
Veľmi dôležitý bod, ktorý môže rozhodnúť o úspechu resp. neúspechu projektu. Premyslite si, aký typ jedla chcete vo svojom bistre podávať. Bude to talianska alebo francúzska kuchyňa, tex-mex či vietnamský fast food? Čo bude pridanou hodnotou bistra? Unikátny urban dizajn, uletené farby, inovatívne fusion recepty?
Tieto otázky si ujasnite hneď na začiatku, aby ste sa v budúcnosti rozhodovali jednotne a koncept pôsobil uveriteľne.
Nebojte sa, nemusíte platiť za drahé analýzy štatistických firiem. Po nájdení priestoru pre bistro je vhodné prejsť sa po okolí a pozrieť sa do konkurenčných podnikov. Pokúste sa napríklad zistiť, prečo sa konceptu pred vami nepodarilo uspieť.
Dnešná komunita mladých podnikateľov v gastronómii je veľmi prajná. Preto sa nebojte osloviť niektorých z nich a požiadať o zdieľanie know how. Mnohí vám radi pomôžu.
Nemusíte byť finančný mág, no mať základné povedomie o tom, ako úspešne viesť podnik z pohľadu čísel, je nevyhnutné. Viete, čo je to marža a ako ju vypočítať? V rámci podnikateľského plánu majte premyslené, koľko ste ochotní platiť za zamestnancov, ako drahé produkty majú vaši dodávatelia, koľko budete platiť za nájom a aká bude investícia do vybavenia kuchyne a jedálenskej časti. V neposlednom rade myslite aj na marketing. V modernej digitálnej dobe sa o vás nikto nedozvie, ak mu nepôjdete v ústrety.
Nepríjemná súčasť vybavovania, ktorá stojí medzi vami a novým bistrom. V prvom rade je potrebné založiť si živnosť ako podnikateľ v oblasti gastronomickej prevádzky. V súčasnosti vám na úradoch prezradia všetky potrebné informácie pre otvorenia bistra z hľadiska legislatívy. Nezabudnite ani na hygienické predpisy. Existujú dokonca odborníci, ktorí vám s prípravou a nastavením pomôžu za poplatok. Zvážte to, s úradmi sa nezahráva a zanedbanie niektorého z nariadení býva drahé.
V rámci tohto kreatívnejšieho kroku vyberte zariadenie do jedálenskej časti, ktoré bude korešpondovať s celkovým konceptom a typom kuchyne, ktorú plánujete pripravovať. Myslite na funkčnosť celého priestoru a nezabudnite, že zákazník a jeho spokojnosť je na prvom mieste a nemal by byť ničím obmedzovaný.
Zanedbať by ste nemali ani profesionálne vybavenie profesionálnej kuchyne. Nezabudnite sa preto obrátiť na odborníkov. Tiež neuškodí, keď sa inšpirujete v iných podnikoch. Tento krok určite komunikujte s vaším šéfkuchárom, pretože bude v kuchyni tráviť najviac času a mala by mu vyhovovať. Pre vyšší komfort zákazníkov myslite aj na vzduchotechniku. Odvetrávanie pachu z kuchyne býva často veľkým problémom malých bistier.