Pojazdný predaj jedla z najrôznejších dopravných prostriedkov dorazil aj na Slovensko. Dobrý food truck nevznikne bez kreatívnej myšlienky, ktorá inšpiruje celý koncept. Samotný nápad je však len začiatkom dlhej cesty, ktorá čaká každého, kto chce podnikať v tomto biznise. Viete, ako rozbehnúť vlastný food truck biznis?
Tak, ako v prípade kamennej gastroprevádzky, aj vo food trucku je potrebné dodržiavať niekoľko pravidiel, aby ste ho mohli úspešne otvoriť a riadiť. Administratíva, hygienické predpisy či správne spotrebiče: ani v takom kreatívnom a uvoľnenom koncepte, akým je food truck, nemôžete na tieto položky zabudnúť.
K tomuto kroku sa môžete dostať už vtedy, keď je food truck pripravený. Jednoduchšie je však zistiť si všetky potrebné informácie vopred a prispôsobiť situácii svoj nápad aj samotné vozidlo. Urobte si prieskum a hľadajte diery na trhu. Informujte sa na živnostenskom úrade, čo všetko je potrebné na otvorenie živnosti v oblasti predaja jedla na kolesách.
Zistite si, v ktorej mestskej časti alebo ulici by mohol byť zvýšený dopyt po jedle. Sťažovali sa vám známi, že v blízkosti ich pracoviska nie je dostatočný výber reštaurácií na obedové menu? Práve to môže byť pre vás skvelá príležitosť. Pokúste sa osloviť majiteľa budovy, či nemá voľné miesto na parkovanie, ktoré by vám mohol prenajať.
Food truck totiž nemusí stáť iba na jednom mieste. Každý deň môže parkovať v inej lokalite a cez víkendy predávať na súkromných akciách a festivaloch. Dostať sa blízko k rôznym zákazníkom je obrovskou devízou pojazdného predaja.
Keď už viete, aký druh jedla budete vo food trucku pripravovať, je potrebné kuchyňu poriadne vybaviť. Pokiaľ budete porcie pripravovať priamo v aute a nebudete mať miesto, kde si jedlá vopred pripravíte, nezabudnite na rúru, plynový alebo elektrický sporák pre prípadné varenie, dusenie alebo pečenie. Investujte do nerezových povrchov, ktoré sa jednoducho udržiavajú čisté.
Chcete podávať dokonalé burgery? Nezabudnite na kvalitný gril. Ak budete pripravovať dlho varené natrhané mäso, hľadajte vhodnú rúru. Veľkým pomocníkom je aj tzv. šoker, ktorý jedlo rýchlo hlboko zmrazí a vy ho môžete využiť v budúcnosti ako čerstvé. Na trhu nájdete nielen spotrebiče z druhej ruky, ale aj nové, kvalitné modely za rozumné ceny.
Technickú prípravu food trucku zverte do rúk odborníkom, ktorí sa na to špecializujú. Efektívne navrhnú rozmiestnenie spotrebičov a vyriešia prívod elektriny alebo vývod odpadu.
Vedeli ste napríklad, že len na prácu so zeleninou a mäsom potrebujete dve rôzne dosky na krájanie? Aj takéto „radosti“ vyžadujú hygienické normy. Tajuplná skratka HACCP je postrachom nejednej (nielen) pojazdnej reštaurácie. V skratke ide o najrozšírenejší systém zameraný na zaistenie bezpečnosti práce s potravinami. Sú to predpisy a smernice, ktoré musíte spĺňať a dodržiavať.
Okrem toho si podrobne pozrite aj stránky Úradu verejného zdravotníctva. Ak s gastrobiznisom začínate, vyhľadajte odborníka, ktorý vám so splnením hygienických štandardov pomôže. Ušetrí vám čas a možné pokuty v budúcnosti.
Food truck komunita je veľmi priateľská a otvorená. Preto sa nebojte majiteľov osloviť, aby vám ukázali vnútro auta a prípadne poskytli najrôznejšie tipy a vychytávky. Tieto postrehy „z prvej ruky“ sú na nezaplatenie. Ak nepoznáte americký film The Chef, zmeňte to. Zábavnou formou popisuje cestu za slávou jedného food trucku. V ňom a v ostatných dokumentoch na internete nájdete mnoho užitočných informácií a inšpirácie.