Pri otvorení komerčnej stravovacej prevádzky si treba poriadne porozmýšľať, na akej peci či rúre budete vaše pochutiny pripravovať. Každá z nich má iné vlastnosti, špecializáciu a svoje výhody a nevýhody.
Ak ste sa rozhodli otvoriť si pizzeriu, najväčšou dilemou pre vás určite bude, či si do vašej kuchyne vybrať pec na tuhé palivo, čiže na drevo alebo plynovú, či elektrickú pec.
Najväčší rozdiel medzi týmito dvoma je, že plynové a elektrické rúry na pizzu nie sú schopné dodať pizze prirodzený nádych z prírodného dreva. Naopak plynové a elektrické pece sa ľahšie regulujú a čistenie je jednoduchšie. Prevádzka plynovej pizza pece je úspornejšia ako elektrickej pece.
Pri štandardných komerčných rúrach sa zas rozhodujete, či pôjdete plynovou alebo elektrickou cestou.
Výhodami pecí na plyn je, že samotný plyn ako palivo je lacnejší než elektrina. Ak však v reštaurácii nemáte prípojku na plyn, nie je iná voľba. Inštalácia plynových pripojení je zložitejšia a treba mať v miestnosti zaistený aj dostatočný prívod vzduchu a odvod spalín.
Výhodou elektrickej pece je aj to, že je bezpečnejšia – keďže v nej nevzniká otvorený oheň. Je takisto jednoduchšia na údržbu.
Pri pečive ako sú bagety, chleby, rožky a cukrárenských výrobkoch ako sú záviny, buchty, koláče, či cookies, sa používajú takzvané etážové pekárenské a cukrárske pece. Paluba týchto pecí je prevažne vyrobená zo šamotu. Väčšina takýchto pecí môže mať viac podlaží, čiže na nich môžete pripravovať väčšie množstvo pochutín.
Konvektomaty alebo konvekčné pece sa líšia od štandardných komerčných pecí tým, že počas pečenia sa používa ventilátor. Tieto ventilátory rozháňajú horúci vzduch vo vnútri komory a tak umožňujú rýchlejšie pripravenie, uvarenie alebo upečenie jedál.
Konvektomaty sa zvyčajne používajú pri pečení, pretože čím je v komore rovnomernejšie rozložená teplota, tým je aj rovnomernejšie varenie na pečených tovaroch.
Kombinované pece kombinujú technológiu horkovzdušnej rúry s technológiou parnej rúry. Jedlo v nich sa dokáže uvariť o cca 20 % rýchlejšie ako v klasických statických rúrach. Takéto multifunkčné rúry vám ušetria čas, peniaze ale aj cenný priestor v kuchyni, ktorého nikdy nie je dosť. Zároveň tým uľahčíte prácu vašim zamestnancom.