HotlineHotline032 7716 379
Spotrebný tovarSpotrebak
Servis Servis032 7710 807
SkSK EnEN
Kompletná gastro technológia
Youtube
Slider 1 Slider 2 Slider 3 Slider 4
Práve sa nachádzate: Úvod > Blog > Základné chyby pri realizácii GASTRO projektov

Základné chyby pri realizácii GASTRO projektov

V prípravnej fáze projektov boli zaužívané dva hlavné kroky:

     1. Projekt na stavebné povolenie
     2. Realizačný projekt

Pokiaľ projekt pre stavebné povolenie obsahuje špecifickú technológiu náročnú na inštaláciu na stavbe (čo profi gastro technológia je), MUSÍ byť táto technológia dostatočne a ODBORNE zaprojektovaná už v prípravnej fáze. Veľa všeobecných stavebných architektov zakreslí do projektu pre stavebné povolenie iba hrubé obrysy (línie) kuchynských zariadení a k tomu doprojektuje sociálne zázemie. K tomuto sa (v prípade, že bloky/miestnosti spĺňajú aspoň základné členenie) vyjadrí hygiena síce kladne, ale pozor! Iba pre stavebné povolenie. V žiadnom prípade to neznamená, že Vám to takto po realizácii aj skolauduje, resp. vydá kladné stanovisko k užívaniu. Toto je častý omyl u našich nových zákazníkov.
Naviac líniové bloky nič nehovoria o budúcej inštalovanej technológii, energetickej náročnosti, napojení na ležatú kanalizáciu, vzduchotechniku... To všetko sa predpokladá, že bude doriešené v realizačnom projekte.

projekt kuchyne

Druhá skupina všeobecných stavebných projektantov sa snaží zakresliť do stavebného projektu základné spotrebiče v daných úsekoch (umývadlá, sporáky, drezy, chladničky, kávovar...)
Robia to ale iba z vlastnej doposiaľ nadobudnutej skúsenosti a hlavne bez dôkladnej znalosti navrhovaných spotrebičov (ich špecifickom pripojení) a bez znalosti stále sa meniacich hygienických noriem a vyhlášok. Takto vznikajú síce na prvý pohľad ,,odborné“, ale v realite NEFUNKČNÉ a mnoho krát aj nerealizovateľné projekty, za ktoré si však zákazník zaplatí.
Projektanti sa zvyčajne inšpirujú domácimi kuchyňami, ktoré sú ale z technologického aj hygienického hľadiska úplne iné ako profesionálne kuchyne.
Niektorí projektanti (ktorí sa už niekde stretli s profi kuchyňou) sa snažia ,,napodobniť“ návrh gastro technológie a vyskladať kuchyňu tak, ako niekde videli.
Chýba im však skúsenosť z gastro odboru, znalosť hygienických zákonov a hlavne znalosť neustále sa vyvíjajúcej novej modernej technológie. Nie je sa čomu čudovať. Kto by stíhal sledovať všetky inovácie v stavebníctve, materiáloch, vyhláškach... Na to sú, a vždy boli na trhu projektanti špecialisti (elektro, plyn, vzduchotechnika VZT a MaR, zdravotechnika ZTI, interiér, technické zariadenie budov TZB). Do tejto skupiny patrí aj profesia Gastro technológov.

projekt kuchyne

Bohužiaľ v dnešnej dobe sa veľmi často stáva, že finálna realizácia stavby prebieha podľa zjednodušeného projektu na stavebné povolenie. Ten však nezahŕňa podrobné inštalačné realizačné projekty pre jednotlivých profesistov, ale obsahuje iba základné špecifikácie (prípojky) a hrubé stavebné záležitosti. Takisto neobsahuje podrobný výpis prvkov a konštrukčné riešenie technických detailov. Tieto sú ale pre finálnu realizáciu a finálny dizajnový pohľad diela to najdôležitejšie!
Pokiaľ následne stavebná firma/živnostník profesista dostane takýto projekt k realizácii, urobí ho zase len podľa svojich skúseností a to je na 99% v praxi nesprávne.
Následne príde zákazník do gastro firmy zaobstarať si technológiu (vtedy už má všetko hotové miestnosti obložené obkladom, dlažbou, ale to je samozrejme zle) a pri nákupe zistí, že má celý projekt zlý a musí ho nanovo upraviť, pretože nemá správne dispozičné riešenie gastrozariadení a k nemu požadované prípojné body výrobcu gastrozariadení.
A to aj napriek tomu, že mu ho zdanlivo na začiatku hygiena schválila a že zaplatil už nemalé peniaze za projekty a stavbárom za realizáciu stavby podľa týchto projektov.
Tu pre zákazníka zvyčajne nastáva veľké sklamanie a rozhorčenie. Predsa nebude novú kuchyňu nanovo búrať?! Čo ale s tým keď je to nefunkčné... Odpady sú vysoko, elektrika je nedostatočná, strop je nízky, sklad nemá odvetrávanie, chýba miesto pre bio odpad, plyn je iba v rohu, podlahový žľab chýba, prístupové dvere sú úzke pre požadovanú technológiu, je potrebné ďalšie umývadlo ...

blog

Preto je veľmi dôležité riešiť projektovú predprípravu gastro technológie už vo fáze stavebného povolenia! Profesionálne gastro spotrebiče sú energeticky náročné a majú veľa špecifických pripojovacích bodov na energie (elektro, voda, plyn, odpad, vzduchotechnika). Takisto treba riešiť kompletnú prístupovú cestu pre montáž technológií a samozrejme hygienické normy a vyhlášky (členenie priestorov podľa kapacity, výtlk vajec, sociálky pre zamestnancov, bio odpad ...)

projekt kuchyne

projekt kuchyne

projekt kuchyne

ZÁKAZNÍCI – oslovte profesionálnu skúsenú gastro firmu hneď v prvej fáze projektu! Ušetríte si tak veľa starostí, času, nervov a financií pri finálnej realizácii.
Skúsenú gastro firmu poznáte podľa referenčných a realizovaných projektov.

Stavební PROJEKTANTI – nesnažte sa všetko robiť sami. Každý je odborník v niečom. Nikto nezvládne držať rýchly technologický krok/vedomosť vo všetkých profesiách. Prenechajte špecifický gastro odbor na nás, technológov. Ušetríte si tým čas a vytvoríte reálne funkčné dielo.

projekcia

Kontaktujte nás! Radi Vám poradíme.

projekcia

 

 

Páčil sa vám tento článok?

Zanechajte nám email a názov prevádzky spolu s mestom, v ktorom pôsobíte. Budeme vás pravidelne informovať o podobných článkoch a aktualitách z našej oblasti. Prihlásením sa na odber noviniek súhlasíte so spracovaním osobných údajov.