Indukčná technológia nám umožňuje extra rýchly nábeh teploty, efektívny prenos energie priamo do jedla a precíznu reguláciu výkonu. Tak sa výrazne skráti čas prípravy a šetria sa peniaze za energiu.
V indukčnom variči je cievka umiestnená priamo pod varnou plochou. Pri varení je táto cievka napájaná vysokofrekvenčným striedavým prúdom. Magnetické pole vytvorené týmto prúdom sa periodicky mení a indukuje prúd v panvici alebo hrnci. Pretože materiál, z ktorého je kuchynský riad vyrobený, má nenulový odpor, uvoľňuje sa v ňom teplo, a tým dochádza k ohrievaniu jedla, ktoré sa v ňom pripravuje.
Samotná varná plocha, ktorú môže tvoriť napríklad sklenená alebo keramická platňa, sa pritom nezahrieva. Pri indukčnom ohreve na najmodernejších spotrebičoch sa ohrieva len priestor, na ktorom je položená nádoba. Po jej odložení sa ohrev automaticky zastaví, zostane len zostatkové teplo, ktoré sa prenieslo z dna hrnca na varnú zónu. Indukčné varenie je varenie s turboefektom, to znamená, že nastavená teplota sa dosiahne okamžite po zapnutí varnej zóny. Výsledkom je extrémne krátky čas varenia.
Pozor, pri práci s indukciou je treba používať náradie vhodné pre indukciu (panvice, hrnce), aby sa mohol vytvoriť indukčný okruh podľa fyzikálnych zákonov. Tento riad musí byť feromagnetický alebo musí v sebe (dne nádoby) takýto materiál obsahovať.
Pri porovnávaní s inými typmi médií je indukčný ohrev rýchlejší a efektívnejší. Vyžaruje taktiež najmenej odpadového tepla do okolia, čím sa znižujú nároky na vzduchotechniku.
Porovnajte si to sami v ilustračnom videu.
Dnes už sú na trhu aj iné zariadenia ako len indukčné varidlá – napríklad indukčné opekacie platne, udržiavacie platne, indukčné variče cestovín, indukčné stoličky, wok variče a podobne.
Indukčné cievky vo varičoch môžu byť rôzneho tvaru a priemeru/veľkosti. Na základe toho sa podstatne líši cena zariadenia a typ jeho využitia.
Viac o indukčnej technológií nájdete v nasledujúcej brožúre