HotlineHotline032 7716 379
Spotrebný tovarSpotrebak
Servis Servis032 7710 807
SkSK EnEN
Kompletná gastro technológia
Youtube
Slider 1 Slider 2 Slider 3 Slider 4
Práve sa nachádzate: Úvod > Blog > Sporák – základný prvok v každej kuchyni. Ako si ho správne vybrať?

Sporák – základný prvok v každej kuchyni. Ako si ho správne vybrať?

Sporák nechýbal v žiadnej kuchyni už za čias našich babičiek a prababičiek. Od tých čias ale technológia a účinnosť výrazne pokročila. Dnes máme na výber niekoľko druhov sporákov.

Základné je rozdelenie podľa použitého média – a to buď elektrika alebo plyn.

Sporáky elektrické

El. sporáky môžeme ďalej deliť na sporáky

  • s kruhovými platňami
  • štvorcovými platňami
  • tálovou platňou
  • sklokeramickou doskou
  • indukčné – rovné + wok

Sklokeramické a indukčné sporáky vyzerajú na prvý pohľad rovnako. Rozdiel je však vo výkone a účinnosti. Taktiež väčšinou indukčné šporáky nemajú zabudovanú rúru z dôvodu chladenia cievok indukčných generátorov.

sporák elektrickýSporáky plynové

Plynové sporáky môžeme ďalej deliť na sporáky

  • s klasickými horákmi
  • so špeciálnymi horákmi (WOK, paella)
  • tálové sporáky
  • kombinované sporáky (horáky + tál)

Plynové sporáky sa vyrábajú v prevedení na zemný plyn alebo alebo aj propan-bután.

sporák plynSporáky kombinované

Najčastejšia kombinácia u sporákov je plyn. vrch a el. rúra. Ďalej môže isť o kombináciu horákov a tálu. Tál je platňa v kuse, na ktorej sa ľahko posúvajú malé aj veľké hrnce. Nevýhodou tálu je však vysoké zvyškové teplo sálané do okolia. Rozdiel je takisto medzi el. a plynovým tálom. Zatiaľ čo u plynového tálu je najvyššia teplota v strede (vďaka jedného centrálnému horáku), u el. tálu je rovnomerná v danom štvorci ovládanej zóny.

sporák

Rúra

Rúra môže byť súčasťou v el. aj plynovom prevedení. Vyrába sa v statickom alebo ventilovanom prevedení.
Statické rúry sú vo veľkosti plechov GN2/1 alebo atyp. veľká 3xGN1/1. Ventilované rúry sú väčšinou iba v prevedení GN1/1. Rúra dnes nenahradí modernejší multifunkčný konvektomat, ale vie poslúžiť ako udržiavacia skriňa alebo záložná rúra v prípade vačšieho náporu, či výpadku konvektomatu.

Horáky

U horákov sa rieši predovšetkým ich výkon, účinnosť a zapaľovanie.
Účinnosť spaľovania horáku je daná tvarom rozdeľovača plameňa a sytémom spaľovania/horenia.
Zapaľovanie môže byť obyčajné manuálne (zapaľovačom, zápalkami), elektrické (iskrou alebo piezo) alebo pilotným plameňom (kedy sa na začiatku horák zapáli manuálne, potom sa nevypína, ale zostáva stále zapálený v polohe stand-by s minimálnym odberom plynu. Je tak pripravený na rýchly nábeh na plný výkon). Na rozdiel od domácich sporákov je v profesionálnej gastronómii uznávané ako najlepší štandard zapaľovanie pomocou pilotného plameňa.

horáky

Tým, že sporák je základným prvkom takmer každej kuchyne, sa rieši nielen jeho výkon, ale aj jeho spotreba, resp. účinnosť a rýchlosť ohrevu. Tá je u rôznej technológie rozdielna. Nižšie graf porovnania.
Vedľa účinnosti sa rieši takisto aj vplyv sálajúceho tepla do okolia. To má priamy vzťah s pracovnou pohodou obsluhujúceho personálu, ale aj na nároky odsávania a chladenia vzduchu v kuchyni.

sporák termograf

 Najrýchlejšia a najefektívnejšia je indukcia. Viac o indukčnej technológii sa dozviete tu

indukciaPozor však na celkový inštalovaný príkon indukčných sporákov! Tu sa pohybujeme v desiatkach kW a vyššej obstarávacej cene, čo je pre mnohých už limitujúcim faktorom. Rýchlosť, úspora a výhody sú však jasné.

Prevedenie

Medzi ďalšie možnosti výberu sporákov patrí prevedenie hornej dosky a typ roštov.
Horná doska môže byť lisovaná z jedného kusa, čo je pekné, ale sporák sa musí čistit na mieste.
Alebo môže byť vybavený vyberateľnými nerezovými vaničkami pod horákmi, ktoré je možno ľahko umyť v umývačke.
U roštov existujú varianty liatinových roštov (ktoré budia dojem vyššej robustnosti a nie je na nich tak vidieť zapečená mastnota), alebo nerezové, ktoré vie obsluha opäť ľahko umyť v dreze alebo v umývačke.
Horná doska môže mať rôznu hrúbku plechu (od 1,2-4 mm) a tým aj odolnosť proti mechanickému poškodeniu.

V neposlednom rade ide o správný výber čo do veľkosti a robustnosti sporáku. V profesionálnej gastronómii máme tri základné modulárne varné linky z rady 600, 700 alebo 900. Číslo označuje hĺbku zariadení. S rastúcou hĺbkou rastie aj výkon zariadení. Čím hlbší je sporák, tým sa naň zmestia väčšie hrnce alebo kastróly.

Prajeme Vám správny výber, aby sa Vám dobre varilo 😊

značky

Páčil sa vám tento článok?

Zanechajte nám email a názov prevádzky spolu s mestom, v ktorom pôsobíte. Budeme vás pravidelne informovať o podobných článkoch a aktualitách z našej oblasti. Prihlásením sa na odber noviniek súhlasíte so spracovaním osobných údajov.