Viete, čo konvektomat je a na aké účely sa používa? Ide o teplovzdušnú rúru s elektronickým riadením a vyvíjačom pary. Vďaka revolučnej technike dokáže konvektomat nahradiť niekoľko strojov zároveň a to pri minimálnej priestorovej náročnosti v kuchyni.
Tepelná úprava potravín prebieha vo varnom priestore, kde pomocou ventilátora rovnomerne cirkuluje horúci vzduch, para alebo oboje. Vplyvom uzatvoreného priestoru komory a rovnomerného prúdenia vzduchu nedochádza k zmiešaniu chutí jednotlivých pokrmov, a tak môžeme v konvektomate pri zvolenom režime pripravovať niekoľko jedál naraz (napríklad piecť mäso alebo ryby spolu s koláčmi).
V priebehu varenia sa dá nastaviť stupeň vlhkosti vzduchu. To vám umožní pripravovať všetky druhy úprav pokrmov, ako je varenie, dusenie, pečenie, smaženie alebo grilovanie. Medzi základné varné režimy patrí:
Oproti tradičným statickým rúram, ktoré uberajú mäsu 30 – 40 % z gramáže, pri parných konvektomatoch pri rovnakej tepelnej úprave dochádza k strate iba 20 %. To znamená až 50 % úsporu na hmotnosti.
Varením vo vode sa rozvára a vyplavuje 10 – 20 % váhy potravín. Parný konvektomat nevyžaduje žiadnu stratu varením, pretože využíva paru. Tak v pokrme zostávajú vitamíny a potrebné minerály.
Pri tradičnom spôsobe smaženia, pečenia a fritovania sa spotrebuje veľa tuku. K tepelnej úprave v parnom konvektomate nie je potrebný skoro žiadny tuk. Je však nutné podotknúť, že výsledná chuť je iná ako z prepáleného oleja zo smažiacej panvice. Vzhľadom na rôzne druhy úprav sa úspora tukov pohybuje v hodnote 50 %.
Spotreba vody pre vyvinutie pary je približne 20 l za hodinu v prevádzke, v porovnaní s klasickým varením v kotloch je táto spotreba zanedbateľná.
Parné konvektomaty zaberajú v kuchyni zhruba 1m2 a, navyše, nahrádzajú niekoľko technologických zariadení.
Automatizáciou varného procesu (teda znížením manipulácie) sa bezpochyby šetrí čas. Pokrmy sú pripravené rýchlejšie v priemere o 20 % v porovnaní s klasickými statickými rúrami a to aj vďaka zabudovanému ventilátoru.
Úspora energie pri varení dosahuje až 50 %, ak to porovnáme s tradičným spôsobom varenia v klasických zariadeniach (kotle, panvice, pece).
To je predsa správny dôvod na investíciu, nie?