Čo je to rekuperácia a k čomu je dobrá?
Rekuperácia je spätné využitie energie (zväčša tepla) z hlavnej produkcie.
Rekuperáciu už dnes poznáme napríklad zo vzduchu z vetrania domov a budov.
Vedeli ste ale, že rekuperáciu možno využiť vo velkej miere aj v kuchyni a ušetriť tak značné prevádzkové náklady?
Kde všade, si povieme v tomto článku.
Digestory využívajú odpadové teplo produkované z varných spotrebičov na predohrev vstupného studeného vzduchu miestnosti, prípadne aj na predohrev vody.
Na konci umývacieho cyklu prebiaha sanitačný oplach horúcou 84°C vodou, pri ktorej sa uvoľňuje množstvo energie a pary do umývačky, resp.do umývacieho priestoru po otvorení dverí.
Aby sa toto zvyškové teplo vedelo využiť na predohrev vstupnej studenej čerstvej vody do umývačky, sú umývačky RM Gastro vybavené rekuperačným modulom. Ten nielen šetrí energiu inak potrebnú na ohrev umývacej vody, ale aj optimalizuje pracovné prostredie. Výrazne tak znižuje okolitú vlhkosť a tým aj nároky na odvetranie (energiu) umývacej zóny.
Možné je aj využitie odpadovej teplej vody na predohrev vstupnej studenej vody. V tomto prípade je nainštalovaný rekuperátor tepla na odpadové potrubie v umývačke.
Vedeli ste, že aj v konvektomatoch Retigo je použitý systém rekuperácie? Prebytočná para odchádzajúca cez komínok z komory, predohrieva vstupnú studenú vodu určenú na nástrek na telesá komory, čím ju predohrieva a dochádza tak k minimálnym teplotným výkyvom a k produkcii konštatne saturovanej pary rovnakej kvality ako z bojlera (kde je potrebné paru vyvýjať pomocou výkonných ohrevných telies).
Možné je aj využitie odpadovej teplej vody na predohrev vstupnej studenej vody. V tomto prípade je nainštalovaný rekuperátor tepla na odpadové potrubie.