Kuchynských pomôcok môže byť v gastronomickom zariadení neúrekom. Od robotov a mixérov až po multifunkčné holdomaty. Netreba však zabúdať ani kvalitu základného vybavenia, ku ktorému bezpochyby patria hrnce, panvice a gastronádoby.
Hrnce nemôžu chýbať v žiadnej kuchyni, či v tej domácej, alebo profesionálnej. Hrnce určené do profesionálnej gastronómie sa vyznačujú predovšetkým svojou robustnosťou, konštrukciou a použiteľnosťou na rôzne typy varných dosiek.
Okrem hrncov sa na varenie používajú takisto kastróly (ktoré sú plytšie a širšie) a rajnice (tie majú menší priemer s rúčkou).
Gastronádoby sú vlastne normované plechy používané v profesionálnej gastronómii na pečenie, skladovanie a výdaj. Vyrábajú sa z nerezovej ocele, smaltovaného plechu, plastu (polykarbonátové alebo polypropylenové), porcelánu alebo so špeciálnou povrchovou úpravou (teflón, hliník).
Základný rozmer gastronádoby GN1/1 je 530 x 325 mm. Je ho možné ďalej deliť až na 9 menších dielov.
Hĺbky gastronádob sa pohybujú v rozmedzí 20 mm až 200 mm. Gastronádoby sa nezaobídu bez vrchnákov – inak sa im hovorí aj veká, ktoré môžu mať rôzne prevedenie (výrezy a tesnenie).
Ďalšie príslušenstvo gastronádob tvoria rôzne rošty, plechy na knedle, volské oká, lievance a iné.
Vzhľadom k širokému použitiu panvíc existujú rôzne druhy, ktoré sa odlišujú povrchom (materiálom) a potom svojím špecifickým určením.
Na trhu sú panvice oceľové, zliatinové, teflónové, keramické, smaltované, nerezové, titánové.
Na špecifické použitie sa používajú panvice na steaky, na ryby, na paelu, wok panvice, na volské oká, na lievance, na palacinky a iné.