Jedlo je pred výdajom potrebné udržiavať v normou predpísanej výdajnej teplote (65 °C). Pre tento účel slúžia jednoduché udržiavace skrine, teplé výdajné pulty alebo multifunkčné „holdomaty“.
A práve holdomatom sa budeme ďalej venovať. Tieto zariadenia mimo štandardnej funkcie udržiavania teploty pokrmov dovoľujú pripravovať jedlá pri nižšej teplote cez noc (teplota cca 80 °C, čas cca 10 – 12 hodín v závislosti od typu jedla a druhu úpravy).
Vďaka presnej jadrovej sonde, elektronickému riadeniu a tzv. mäkkému teplu sa pokrm pripravuje jemnejšie a zachováva si tak viac živín, šťavy a svojej prirodzenej chuti. Pri nižšej teplote tak nedochádza k spečeniu a vysokým hmotnostným úbytkom.
Mäkké teplo je spôsobené fóliovými vyhrievacími telesami, ktoré sú nalepené na vonkajšej strane komory. Komora ako taká nemá žiadny ventilátor ani bojler (ako sme zvyknutí napríklad pri konvektomatoch). Odvetranie komory je možné cez jednoduchú mechanickú klapku (ventilačný otvor) v dvierkach. Rozsah teplôt sa pohybuje od cca 30 °C do 120 °C.
Po skončení procesu nízkoteplotnej úpravy sa zariadenie automaticky prepne do udržiavacieho módu „HOLD“. Kuchár tak nemá starosti a vie, že keď príde ráno do práce, čaká ho skvelý výsledok pri garantovanej teplote.
Holdomaty je možno využiť aj ako termoporty s aktívnym ohrevom. Výborne tak poslúžia napríklad cateringovým firmám. Takisto ich využijete ako teplú skriňu, čím si uvoľníte miesto na ďalšie varné procesy v konvektomate.
Príďte i vy vyskúšať túto novinku a obohaťte tak svoju kuchyňu o nové mulftifunkčné moderné zariadenie.
Vyskúšajte nasledovné recepty: