Fine Diningové reštaurácie sa vyznačujú mimo excelentnej kvality pokrmov predovšetkým celkovým zážitkom. Ten vnímate od štýlového interiéru, cez profesionálnu obsluhu, po špičkové a netradičné jedlá a chute.
Človek má niekoľko zmyslov a až spojením týchto zmyslov dohromady poskytnete zákazníkovi tú pravú harmóniu. Medzi hlavné zmysly v gastronómii patrí chuť a vzhľad. A práve pre vytvorenie excelentného zážitku k tomu potrebujete špecifické prístroje, ktoré Vám s tým pomôžu.
Ďalšou výhodou týchto prístrojov je úspora času pri príprave a servírovaní pokrmov tak, aby bolo všetko ,,Mise en place“
Pacojet – je prístoj na vytváranie špecifického sorbetu/konzistencie z rozsekanej a rozmixovanej potraviny, ktorá je zamrazená a následne pred servírovaním rozotretá pomocou špeciálneho nožového kutra pod tlakom vzduchu. Zjednodušene by sa dalo povedať, že ide o špeciálny minikuter, ktorý vie pracovať s čerstvou alebo zmrazenou surovinou za pomoci presného elektronického riadenia na dávky.
Pacotizovanie mnohonásobne zväčšuje povrch prísad, čím umocňuje ich arómu. Osobitná technika spracovania uchováva čerstvé a prirodzené farby pokrmu a vytvára ultra jemné vzdušné konzistencie. Pacotizovať môžete rôzne druhy potravín – od byliniek, cez ovocie, zeleninu, mäso, ryby, čokoládu...
Takto vznikajú kulinárske kreácie v čistej a prirodzenej forme – neprekonateľný pôžitok pre všetky zmysly.
Stroj je dostupný v prevedení Pacojet 2 Plus.
K svojej práci potrebuje nerezové nádoby (s kapacitou 0,8l), ktoré priamo slúžia pre uchovanie pokrmov v mrazničke.
Opakom Pacojetu je Robot Cook.
Tento prístroj je síce konštrukciou multifunkčného kutra podobný, ale na rozdiel od Pacojetu pracuje na ohrevnej báze. Ide v princípe o elektronický varný kuter s miešaním, programovaním a variabilnou rýchlosťou otáčok (od 100 do 3500 ot./min). Objem nádoby je 3,7l a teplota dosahuje až 140°C.
Robot Cook predstavuje vysoko technologické a inovačné zariadenie, ktoré optimalizuje čas pre prípravu pokrmov. Príprava emulzií, mletie, mixovanie, sekanie, miesenie patria medzi funkcie, ktoré Robot Cook bezpochybne zaistí.
Bešamelová omáčka, bearneská omáčka, holandská omáčka, beurre blanc, rizoto, cukrársky krém, anglicky krém, odpaľované cesto, sabayon, čokoládová poleva, kráľovská foie gras, krevetový bisque, tapenada, pesto, pyré, bylinkové maslo a veľa ďalších pokrmov pripravíte ľahko a rýchlo.
Pokiaľ nepotrebujete kuter používať v teplom režime, je Vám samozrejme k dispozícii v svojej základnej podstate s ďaleko presnejším a komfortnejším ovládaním na všetky bežné funkcie.
Ďalším z veľmi užitočných prístrojov, je malý tyčový mixér MICROMIX.
Tento mixér je vhodný na prípravu rôznych druhov polievok a omáčok v malom množstve.
Vďaka špeciálnemu nádstavcu Aeromix vytvoríte jemné a nadýchané emulzie, ktoré skvelo držia na tanieri. Micromix je proste malý, ale nepostrádateľný ručný mixér.
Medzi ďalších významných pomocníkov pri Fine diningu patria aj tieto ďalšie spotrebiče*
(*ich výhodám sme sa venovali v iných blogových článkoch samostatne)
a do finále Fine diningový porcelán a doplnky, ktoré dotvárajú celkový pocit a emóciu z jedla.
Bon Appétit! 😊