HotlineHotline032 7716 379
Spotrebný tovarSpotrebak
ServisServis032 7710 807
PonukaPonuka
ProjektProjekt
Kuch. podporaKuchynská podpora0918 803 417
SkSK EnEN
Kompletná gastro technológia
Youtube
Slider 1 Slider 2 Slider 3 Slider 4
Práve sa nachádzate: Úvod > Blog > 9 najdôležitejších zásad pre správne umývanie riadu

9 najdôležitejších zásad pre správne umývanie riadu

Pre kvalitné umytie riadu treba dodržiavať niekoľko zásad, ktoré sa týkajú ako umývačky a čistiacich prostriedkov, tak spôsobu práce a postupnosti pri umývaní. Prečítajte si 9 z nich, ktoré považujeme za podstatné.

1. Funkčnosť umývačky

Základom je, aby všetky hlavné komponenty (telesá, termostaty, čerpadlá, filtre, ramená,…) pracovali správne. Dôležitým faktorom je konštantný dynamický tlak pri umývaní. Ten môže byť zaručený iba pri umývačkách s atmosférickým bojlerom, resp. umývačkách s oplachovým čerpadlom.

správne umývanie riadu

Pri základných umývačkách je tlak vody daný dynamickým tlakom vody z vodovodného potrubia, ktorý môže (ale nemusí) v dôsledku ostatných napojených zariadení a batérií v rozvode kolísať.

2. Chémia a jej nastavenie

Pre strojové umývanie sa zvyčajne používajú koncentrované tekuté umývacie/oplachové prostriedky. Ich dávkovanie zaisťujú zabudované alebo externé dávkovacie čerpadlá. Dávkovanie na jeden umývací cyklus je cca 2 ml umývacieho a 1 ml oplachového prostriedku! To je niekoľkonásobne menej ako pri ručnom umývaní.

správne umývanie riadu

Tu si treba uvedomiť, že správne nastavenie a prejavenie sa zmeny pri nastavení môže trvať aj niekoľko cyklov. Umývacia vaňa má kapacitu približne 15 – 24 litrov, bojler pre oplach tak 6 –12 litrov. Zmena dávkovania v mililitroch sa tak prejaví až po určitom čase.

Každý výrobca takisto určuje dávkovací pomer vzhľadom na používanú chémiu. Pri jej zmene je teda nutné i prenastavenie dávkovačov na správnu hodnotu!

Pri umývaní predmetov zo špeciálnych materiálov (hliník, meď, striebro, plast, pieskované a pozlátené predmety,…) treba použiť špeciálnu chémiu a nastavenie alebo ich umývať ručne.

                                          správne umývanie riadu správne umývanie riadu

Pozor, pre strojové umývanie nie sú vhodné bežné saponáty a domáce prostriedky, ktoré spôsobujú penenie vodnej lázne (napr. JAR, PUR, Ajax ...). Toto penenie potom spôsobuje funkčné problémy umývačke riadu (nesprávnu indikáciu hladiny vody a nedostatok vody pre umývacie čerpadlá) a značne zhoršuje kvalitu umývania.


3. Čistota umývacej vane

Dôležitým faktorom pri umývaní riadu je čistota umývacej vane. Vo vani a hydraulickom okruhu sú síce zabudované niekoľké filtre, ale pri ich zanesení už nie sú schopné ďalej zachytávať ďalšie nečistoty. Preto je treba čistotu vody v umývacej nádrži pravidelne v priebehu zmeny kontrolovať. Pokiaľ sa zistí nadmerné znečistenie, je treba umývačku vypustiť, znova napustiť a nahriať. Je to ako doma v dreze. Pokiaľ je voda špinavá, treba ju v priebehu umývania obmeniť.

              správne umývanie riadu   správne umývanie riadu

 

V praxi sa dosť často používa delenie umývania riadu na sklo, biely riad (taniere, misky) a čierny riad (kuchynské nástroje, gastronádoby, plechy, hrnce). Na každý druh sa použije iná umývačka so špecifickým nastavením a svojou vaňou.

Tiež je potrebné pravidelne kontrolovať čistotu hydraulického okruhu, a to predovšetkým čistotu umývacích ramien (trysiek). Tá má podstatný vplyv na kvalitu umývania. Pokiaľ sú trysky zanesené zvyškami, treba ich demontovať a vyčistiť.

4. Vhodne zvolený program

Väčšina profesionálnych umývačiek má ako voľbu viacero umývacích programov (cyklov). Tie sa zvyčajne líšia časom, prípadne nastavením množstva chémie a teplôt umývania či oplachu. Základným minimálnym časom pre umývanie riadu je 2-minútový kontaktný čas daný normou DIN 10534.

Umývačky majú na výber kratšie programy (pre ľahko znečistené riady – zvyčajne sklo) alebo dlhšie (pre viac znečistené riady). Všetky tieto časy a od nich odvodená kapacita umývačky sú teoretické maximálne časy odvodené od najkratšieho umývacieho cyklu.

správne umývanie riadu

Teoretické časy nezohľadňujú ručnú manipuláciu s riadom – tzn. vkladanie a vykladanie košov. Ďalej treba pri výpočte kapacity umývačky rátať s tým, že v praxi nebude zakaždým naplnený kôš na 100 %, ale na 80 – 90 %. Tu je teda ďalšia strata 10 – 20 % v kapacite.

Preto reálna kapacita (výkon) umývačky býva o cca 40 – 50 % menšia než teoretická, a to vplyvom časových strát obsluhy, nie úplne plných košov a 2-minutového umývacieho cyklu.

5. Vhodný kôš a riad

Podstatný vplyv na kvalitu umývania má takisto výber správneho umývacieho koša. Existuje široká rada košov určených na špecifické použitie a umývané predmety, či na riady, či na sklo.

         správne umývanie riadu  správne umývanie riadu  správne umývanie riadu

Základom koša je vhodne umiestniť riad tak, aby sa voda z ramien dostala na jeho celú plochu. Kam sa voda nedostane pod správnym tlakom, tam nečakajte uspokojivý výsledok! Nekombinujte nádoby tak, aby došlo v priebehu umývania k ich vrstveniu alebo prekrytiu.

Pre strojové umývanie by sa mali používať iba riady určené na strojové umývanie. To určuje výrobca riadov alebo skla. Čím atypickejší tvar, tým treba pre správne umytie viac priestoru v koši.

6. Predmáčanie

Pri veľmi znečistených a zapečených predmetoch alebo príboroch je predmáčanie dôležitý krok pred samotným umývaním riadu. Využívajú sa naň špeciálne vozíky alebo namáčacie vane. V jednoduchých prípadoch môžeme použiť bežný drez alebo gastronádoby na príbory.

7. Predoplach

Predoplach tvorí základný krok pred samotným umývaním riadu. Hrubé zvyšky jedál je treba vyhodiť do koša, zvyšok zaistí predoplachová tlaková sprcha.

správne umývanie riaduPredoplach je potrebné robiť pomocou studenej vody. Pri použití teplej (horúcej) vody by mohlo dôjsť k zaschnutiu zvyškov jedál na tanieroch. Pokiaľ necháme znečistené riady dlho stáť (napríklad v odkladacích vozíkoch), k usádzaniu bielkovín a škrobov dochádza i po určitom čase.

Samozrejme, bežné umývacie prostriedky nie sú pri štandardnom 2-minútovom cykle schopné ich odstrániť. Ak tento prípad nastane, treba použiť špeciálne prostriedky na odstránenie škrobov a bielkovín.

Je to relatívne častý problém v školských, závodných aj centrálnych jedálňach. Prítomnosť škrobu možno okom spozorovať na tanieroch vo forme matných bielých škvŕn, ktoré nejdú zotrieť dolu. Overenie, či ide o škroby, sa deje pomocou chemických indikátorov na báze jódu.

8. Kvalita vody a jej prípadná úprava

Kvalita vody je jedným zo základných faktorov pri umývaní riadu. To, ako voda zásadne vplýva na čistotu riadu, opisuje predošlý článok na našom blogu.

9. Sušenie

Pri bežných podpultových a teleskopických umývačkách riad uschne už za 2 – 3 minúty po skončení umývania. Posledný oplach cyklu prebieha pri teplote 85 °C. Pri vytiahnutí koša von z umývačky je teplota v miestnosti 25 °C. Teplotný rozdiel 60 °C teda zabezpečí uschnutie riadu bez potreby dosušenia. Pri správnom nastavení chémie, teploty, tlaku vody, čistoty a kvality vody nie je nutné žiadne dolešťovanie.

správne umývanie riadu

Prídavný sušiaci modul, zabudovaný v niektorých umývačkách určených pre veľmi vyťažené prevádzky, urýchľuje vysušenie. Toto je žiadúce i pri predmetoch z plastu a nereze, ktoré zle akumulujú teplotu.

 

prejst-na-produktZaujal vás tento produkt? Pozrite si ho v detailoch.

 

Páčil sa vám tento článok?

Zanechajte nám email a názov prevádzky spolu s mestom, v ktorom pôsobíte. Budeme vás pravidelne informovať o podobných článkoch a aktualitách z našej oblasti. Prihlásením sa na odber noviniek súhlasíte so spracovaním osobných údajov.