HotlineHotline032 7716 379
Spotrebný tovarSpotrebak
Servis Servis032 7710 807
SkSK EnEN
Kompletná gastro technológia
Youtube
Slider 1 Slider 2 Slider 3 Slider 4
Práve sa nachádzate: Úvod > Blog > 5 tipov, ako ušetriť čas prípravy jedla v kuchyni

5 tipov, ako ušetriť čas prípravy jedla v kuchyni

Každý z nás vie, že čas prípravy jedla je pre hosťa veľmi dôležitý. Nie je nič horšie, ako čakať na jedlo neúmerne dlhú dobu, navyše, keď pozvete na večeru či obed rodinu alebo obchodného partnera. Na to, aby sa aj kvalitné jedlo z čerstvých surovín dalo pripraviť v krátkom čase, slúžia rôzne technologické zariadenia, ktoré šetria nielen čas, ale i peniaze.

Systém prípravy a plánovania v kuchyni

Mnohí šéfkuchári či majitelia síce argumentujú, že kvalitné a čerstvé jedlo sa nedá pripraviť do pol hodiny. Ak však nedáte zákazníkovi aspoň drobnú pochúťku na pozornosť podniku, je hodinové čakanie na jedlo aj pre laického milovníka gastronómie pridlho. Tak ako vrcholový športovec nedosiahne úspech bez prípravy, tak ani tieto prístroje nepomôžu splniť danú úlohu, ak tomu nebude predchádzať správna predpríprava a organizácia v kuchyni. To, čo prevádzkam najčastejšie chýba, je práve vhodný systém plánovania a predprípravy.

Ku kvalitnému jedlu patrí efektívna technológia

Vytvoriť a udržať takýto systém nie je úplne jednoduché, a preto kuchári zvolia jednoduchšiu alternatívu – a to využitie nepreberného množstva polotovarov, či už v chladenej alebo mrazenej podobe. Úmerne s tým však klesá kvalita a čerstvosť podávaných jedál. Kuchári väčšinou vedia, čo potrebujú k príprave jedla, nie sú však schopní každú porciu urobiť v krátkom čase. Takže pokiaľ máte všetky potrebné suroviny, potrebujete už iba správnu technológiu. Prinášame vám niekoľko zariadení, ktoré pomáhajú zrýchliť čas prípravy, zefektívniť systém a tiež ušetriť peniaze.

1. Vákuová balička

Slúži na balenie potravín v surovom či tepelne spracovanom stave. Uchováva dobu spotreby tým, že jedlá sú hermeticky uzatvorené v sáčku bez vzduchu a ušetriť čas prípravy jedla v kuchyninedochádza tak k prirodzenej oxidácii a rýchlej skaze pokrmov. Vákuovo baliť sa môžu celé kusy, polievky, omáčky, vývary, hotové porcie. Po zabalení sa pokrmy uskladnia v chladničke alebo mrazničke. V prípade potreby potom kuchár iba otvorí sáčok, zregeneruje alebo tepelne dohotoví a naservíruje.

                                                       ušetriť čas prípravy jedla v kuchyni

2. Šokový schladzovač/zmrazovač

Zabezpečí rýchle schladenie alebo zmrazenie pokrmov pri dodržaní hygienickej normy. Takto upravené jedlá je možné potom ušetriť čas prípravy jedla v kuchyniuchovávať v chladničke po dobu piatich dní alebo v mrazničke počas ôsmich týždňov. Šokovo schladzovať/zmrazovať sa môžu celé kusy, jednotlivé hotové porcie, ale aj tekutiny ako polievky, omáčky či vývary. V prípade potreby potom kuchár suroviny tepelne dohotoví alebo rozmrazí, čím výrazne skráti dobu prípravy časovo náročných pokrmov. 

Najmodernejšie šokery v sebe majú obsiahnuté i ďalšie doplnkové funkcie, ako napríklad funkciu rýchleho riadeného rozmrazovania alebo funkciu pomalého nízkotepelného pečenia s udržiavačom. To všetko, samozrejme, pri dodržaní najprísnejších hygienických svetových noriem a nízkej spotreby elektrickej energie.

 


3. Regenerátor

ušetriť čas prípravy jedla v kuchyniSlúži na rýchlu regeneráciu vopred pripravených a schladených pokrmov. Regenerácia prebieha prirodzenou cestou, a teda pomocou tepla a pary, čiže nie ako v mikrovlnke prostredníctvom elektromagnetických vĺn. Výsledok je potom rovnaký, ako keby bolo jedlo pripravované priamo od základu. Tento spôsob sa takisto veľmi často používa pri cateringu a banketových akciách, kde je potrebné vyexpedovať veľké množstvo porcií naraz.

4. Hi-speed salamander

ušetriť čas prípravy jedla v kuchyniNajmodernejšie Hi-speed salamandre využívajú výkonné špirálové telesá umiestnené v keramickom bloku a uzavreté difuzným sklom pre jednoduché čistenie. Tieto salamandre majú pohyblivú hornú časť a elektronické ovládanie s možnosťou zapnutia iba časti telies podľa vlastného výberu.

Ultra rýchly nábeh teploty (200°C za 8 sekúnd), automatické ukončenie s akustickým signálom, Cook&Hold udržiavací režim po skončení ohrevu, nastaviteľné vlastné programy a ďalšie funkcie robia z RM salamandra ozajstného pomocníka pri výdaji v každej Á la carte reštaurácii.

 5. Indukcia

Indukčná technológia nám umožňuje extra rýchly nábeh teploty, efektívny prenos energie priamo do pokrmu a precíznu reguláciu výkonu. Tak sa výrazne skráti čas prípravy a šetria sa peniaze za energiu. Pozor, pri práci s indukciou je treba používať náradie vhodné pre indukciu (panvice, hrnce), aby sa mohol vytvoriť indukčný okruh podľa fyzikálnych zákonov. Dnes už sú na trhu aj iné zariadenia ako len indukčné varidlá – napríklad indukčné opekacie platne, udržiavacie platne, indukčné variče cestovín a pod.

                                                         ušetriť čas prípravy jedla v kuchyni   ušetriť čas prípravy jedla v kuchyni

                  

Páčil sa vám tento článok?

Zanechajte nám email a názov prevádzky spolu s mestom, v ktorom pôsobíte. Budeme vás pravidelne informovať o podobných článkoch a aktualitách z našej oblasti. Prihlásením sa na odber noviniek súhlasíte so spracovaním osobných údajov.