V dnešnej modernej uponáhľanej dobe je veľmi populárne jedlo na donášku. V čom sa balí a ako vyzerá celý postup jeho výroby, to si povieme v nasledujúcom článku.
Všetci asi poznáme klasické papierové, alobalové (hliníkové) či polystyrénové jednorazové obaly na jedlo. Veľkou nevýhodou týchto obalov je ale ich netesnosť voči tekutinám, a tým zhoršené prepravné možnosti. Preto sa v rámci rozvozu stravy začali používať plastové misky so zatavovacou fóliou, ktoré jedlo hermeticky uzatvoria, a tak sa pri prevoze nerozleje.
Takto uzatvorené jedlá sa omnoho lepšie prenášajú. Ak ešte predtým využijete metódu šokového schladzovania, je s nimi možné plánovať systém distribúcie jedál niekoľko dní dopredu.
Na uzatvorenie jedál do misiek sa používajú špeciálne baliace stroje vybavené zatavovacou fóliou a rôznymi druhmi vymeniteľných matríc podľa typu baleného jedla. Základné baliace stroje pre menšie prevádzky sú jednoduché manuálne, pre väčšie prevádzky sa používajú stroje poloautomatické alebo automatické baliace linky.
Po doručení jedla spotrebiteľovi sa odstráni horná krycia fólia a jedlo sa konzumuje buď studené, alebo sa ohreje priamo v miske najčastejšie v mikrovlnnej rúre. Obal sa potom zneškodní ako recyklovateľný pre ďalšie použitie a šetrenie životného prostredia.